Jo

de geboren schilder. De rauwe oerkracht.
Hij móet schilderen, hij kan niet zonder. Steeds op zoek naar nieuw en puur, naar ‘wow’.
Veel onderzoeken, alles uit proberen. Doen en doen. Creativiteit stroomt hem uit de oren, als een onuitputtelijke bron. Hij wilde dan ook naar de kunstacademie maar moest van zijn ouders een ‘écht’ vak leren. Het werd ergotherapie.

De innerlijke dwang om te schilderen wint van al het andere. Als dertiger op zoek naar oer. Als veertiger geboeid door de cyclus van het leven. Als vijftiger werd schilderen als een meditatie. Thema's zijn dan ontwaken en transformatie. De kracht van het vrouwelijke, de mannen van nu.

ik maak verfdingen omdat
het prachtig is om te doen.
ik maak verfdingen omdat
er een onoverkomelijke innerlijk dwang is
om te schilderen.
ik maak verfdingen omdat
het het moeilijkste is om te doen.
ik maak verfdingen omdat
het het makkelijkste is om te doen.

Josie

altijd aan het tekenen dus na het vwo naar de academie was gewoon vanzelfsprekend. Stammend uit de tijd 'een slimme meid is op haar toekomst voorbereid' werd het grafisch- en typografisch ontwerp "want ik wil wél zelf de kost verdienen". Na de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag (diploma 1992) en Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (diploma 1995) werkte ze 12 jaar als vormgever voor tv (RTL, HMG, Valkieser, UBF) en 8 jaar parttime als docent aan de HKU. Om nu te bewijzen dat je wel degelijk van en voor de kunst kunt leven.

Jo en ik vullen elkaar perfect aan. Hij werkt met heel veel power, ik ben meer ingetogen. Hij kan razendsnel lijnen uitzetten, een basis scheppen. Ik richt me op de verfijning en werk meer vanuit kunstbeschouwing.

Kunst gaat over de zin van het bestaan. Verbinding is een rode draad in ons werk. Verbinding tussen het grote en het kleine. Tussen binnenkant en buitenkant. Tussen de kijker en de kunstenaar. Alles komt samen.

Verfding

Een schilderij is als een kind. Elk kind is anders.
Elk nieuw verfding is een nieuwe uitdaging.
Kleurrijk, moeilijk, boeiend, sprankelend.

Jo en Josie, Debije en Arnoys, man en vrouw, haan en geit, yang en yin. Roer de kwaliteiten van hem en haar door elkaar en er ontstaat een Jo & Josie, door Jo liefkozend verfding genoemd. Origineel, kleurrijk, anders.

In onze filosofie is het leven een pad vol keuzes. Jij bent verantwoordelijk voor de keuzes die je maakt. Welke weg kies je? Kunst is mensen (onbewust) iets te laten ervaren van hoe alles met elkaar verbonden is. Voor wie het wil zien zijn er allerlei wegen (mogelijkheden), symbolen en dieptes te ontdekken.

Met ons werk willen we vooral een glimlach toveren: het leven hoeft niet zwaar en donker te zijn. Als een schilderij ‘alleen maar’ een fijn gevoel geeft, is dat ook goed!